fbpx
Τηλεματική – Λογισμικό Κεντήματος

Πως να επιλέξω GPS Tracker εντοπισμού και παρακολούθησης στόλου οχήματων

Η επιλογή ενός GPS Tracker εντοπισμού και παρακολούθησης των οχημάτων μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν πρόκειται για στόλο επαγγελματικών οχημάτων όπως φορτηγά, λεωφορεία ή άλλα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Σε αυτή τη δημοσίευση θα επισημάνουμε τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη επιλογή.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν στα GPS Tracker εντοπισμoύ και παρακολούθησης στόλου οχημάτων;

Έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη δημοσίευση τους λόγους για τους οποίους δεν υφίσταται GPS Tracker εντοπισμού και παρακολούθησης στόλου χωρίς συνδρομή, και γιατί θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες εναλλακτικές, ιδίως για επαγγελματίες!

Επίσης σε άλλη δημοσίευση έχουμε αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα GPS Tracker.

Οι εναλλακτικές λοιπόν σήμερα στην αγορά είναι πολλές, και θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει πως να τις αξιολογήσει και να κάνει τη βέλτιστη επιλογή. Υπάρχουν πολλών ειδών εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες εντοπισμού και παρακολούθησης στόλου οχημάτων. Κάποιες από αυτές, όπως η Wavenet, αναπτύσσουν την πλατφόρμα (λογισμικό) διαχείρισης μόνες τους, ενώ άλλες το εμπορεύονται.

Ποιες είναι οι διαφορές τους

Εμπορεύομαι ένα λογισμικό διαχείρισης στόλου σημαίνει ότι έχω έναν προμηθευτή που το αναπτύσσει, συνήθως στο εξωτερικό, και πουλάει OEM άδειες χρήσεις σε εταιρείες. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες προμηθευτές είναι πραγματικά αξιόπιστες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αυτών όχι. Μη αξιόπιστη εταιρεία προμηθευτής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δουλεύει καθόλου. Σημαίνει όμως πολλά άλλα αρνητικά. Για παράδειγμα μία εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό μόνη της, κρατάει τα δεδομένα σας ασφαλή σε δικούς της servers, χωρίς να έχουν τρίτοι πρόσβαση σε αυτά. Αντιθέτως, για μία εταιρεία που δεν αναπτύσσει λογισμικό, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιοι και πόσοι προμηθευτές μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά και για ποιο σκοπό.

wavenet_cloud_fleet_management
Cloud Servers

Η εταιρεία αναπτύξης βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα της, συνήθως χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι πολλές νέες λειτουργίες μπορεί να προστεθούν ή να βελτιωθούν, κατόπιν υποδείξεων των πελατών της. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές θα είναι υποδείξεις εταιρειών σαν εσάς που εδρεύουν στην Ελλάδα. Έχουν τις ίδιες ανάγκες με εσάς με βάση τα Ελληνικά δεδομένα και όχι κάποιας άλλης χώρας. Αντιθέτως το ίδιο δεν μπορεί να γίνει σε…φασόν λογισμικά.

Τέλος αποτελεί μία κάποια εγγύηση ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Μην ξεχνάτε ότι πλέον σχεδόν όλα τα συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης είναι σε μορφή cloud. Οπότε οποιοδήποτε πρόβλημα του κατασκευαστή σας αφήνει χωρίς σύστημα αμέσως.

Ότι λαμπει δεν είναι χρυσός!

Μια αλήθεια που όλοι μας την έχουμε διαπιστώσει με τον δύσκολο τρόπο. Προϊόντα που μας υπόσχονται πολλά και τελικά μας απογοητεύουν. Αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να κάναμε με πράγματα ευτελούς αξίας, αλλά δεν θέλουμε για κανέναν λόγο να το κάνουμε σε κάτι που θα επηρεάσει τη δουλειά μας, ή την ασφάλεια της περιουσίας μας.

wavenet_entopismos-kai-diaxeirish-stolou-oxhmatwn

Οι εταιρείες που παρέχουν GPS Tracker εντοπισμού και παρακολούθησης στόλου οχημάτων, καθώς και το ανάλογο λογισμικό, συνήθως έχουν διαφορετικά πακέτα με διαφορετικές τιμές. Θα πρέπει πρώτα λοιπόν να αποφασίσουμε τι ανάγκες έχουμε, και να ζητήσουμε το ανάλογο πακέτο που θα μας τις καλύψει, και όχι κάτι παραπάνω επειδή απλά ακούγεται ωραίο!

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ρωτήσουμε τι είδους συσκευές θα εγκατασταθούν στα οχήματά μας. Υπάρχουν πολλών ειδών συσκευές στην αγορά από πολλούς κατασκευαστές. Κάποιες εταιρείες θα προσφέρουν συσκευές δωρεάν και κάποιες με χρέωση. Εάν θέλουμε μία ποιοτική συσκεύη, συνήθως δεν θα είναι δωρεάν. Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε ποιοτικές συσκευές στα οχήματα. Με μία αμφιβόλου ποιότητας συσκευή μόνο προβλήματα θα βάλουμε στο κεφάλι μας. Και αυτό γιατί:

  • Μία μη ποιοτική συσκευή μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία, για παράδειγμα να κολλάει, να μην βλέπουμε σωστά τη θέση κλπ
  • Και μιας και αρχίσουν τα προβλήματα θα πρέπει να αλλαχθεί. Δηλαδή θα πρέπει το όχημα να πάει στον ηλεκτρολόγο (ή να έρθει κάποιος από την εταιρεία αν διαθέτει προσωπικό όπως η Wavenet), να την απεγκαταστήσει και να εγκαταστήσει νέα. Αυτό δεν έχει μόνο κόστος για τη συσκευή, αλλά κυρίως για τον χρόνο που θα χάσουμε
  • Αντικαθιστώντας συσκευές αμφιβόλου ποιότητας με παρόμοιες μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο, ώσπου στο τέλος λέμε “Αυτά τα GPS είναι τζάμπα λεφτά θα το κόψω”! Το οποίο είναι κρίμα γιατί ειναι μία πολύ χρήσιμη τεχνολογία που πραγματικά μας λύνει τα χέρια, αρκεί να συνεργαστούμε με τον σωστό προμηθευτή.

Στην Wavenet χρησιμοποιούμε κυρίως τις συσκευές GPS Tracker Teltonika, Ευρωπαϊκής κατασκευής, ίσως τις πιο αξιόπιστες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Τι άλλο να προσέξω;

Υποστήριξη, υποστήριξη, υποστήριξη! Τουλάχιστον για τους επαγγελματίες αλλά όχι μόνο. Η διαχείριση στόλου οχημάτων είναι ένα εργαλείο για την καθημερινή μας δουλειά. Έτσι όταν έχουμε πρόβλημα θα πρέπει να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική υποστήριξη. Υποστήριξη θα χρειαστούμε σίγουρα, είτε υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα, είτε γιατί εμείς κάνουμε κάτι λάθος. Όταν τη χρειαστούμε λοιπόν, δεν είναι αποδεκτό ούτε να περιμένουμε με τις ώρες στο τηλέφωνο, ούτε να περιμένουμε την απάντηση κάποιου κατασκευαστή από άλλη χώρα. Θα πρέπει να ξέρουμε με ποιον θα μιλήσουμε και να το κάνουμε άμεσα.

Διάρκεια συμβολαίου και τυχόν κρυφές χρεώσεις ή αναπροσαρμογές τιμής. Δεν χρειάζεται παραπάνω ανάλυση, είναι ξεκάθαρο και μάλλον όλοι γνωρίζουμε τι εννοούμε!

Ευχρηστία, απλότητα και λειτουργίες που μας γλυτώνουν χρόνο. Για κάποιους ένα σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων είναι βοηθητικό και για κάποιους βασικό εργαλείο στη δουλειά τους. Για όλους όμως είναι κάτι που χρειάζεται να ελέγχεται με γρήγορο και απλό τρόπο. Όσο πιο απλό, αλλά με λειτουργίες που μας καλύπτουν, τόσο περισσότερο χρόνο γλυτώνουμε καθημερινά και τόσο πιο αποδοτικοί γινόμαστε. Ούτε πολλά μενού για να μην ξέρουμε τι πρέπει να πατήσουμε, ούτε πολλά βήματα για μία απλή λειτουργία. Θα πρέπει να βλέπουμε τα βασικά άμεσα μπροστά μας, και να έχουμε διαθέσιμη κάθε άλλη λειτουργία εκεί που πρέπει.

Χάρτης παρακολούθησης μεμονωμένου οχήματος

Τέλος για τους επαγγελματίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα λειτουργεί όταν το όχημα βρεθεί εκτός συνόρων, και ότι δεν θα πρέπει να δώσουν μια περιουσία για αυτό! Σημειώστε ότι λέγοντας ΕΕ, δεν περιλαμβάνονται πάντα γειτονικές χώρες στην Ελλάδα που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αντιθέτως όλα τα πακέτα της Wavenet περιλαμβάνουν δωρεάν χρήση σε 100+ χώρες του κόσμου, περιλαμβάνοντας όλη την Ευρώπη, καθώς και πρακτικά όλες τις χώρες που μπορεί να πάει ένα Έλληνας με όχημα, αλλά και πολλές που ποτέ δεν έχει πάει Έλληνας με όχημα σε τροχούς ξεκινώντας από Ελλάδα! Αυτό δεν είναι μόνο χρήσιμο για τους επαγγελματίες αλλά και για τους ιδιώτες. Έτσι ισχύει και στα επαγγελματικά πακέτα TeleDirector™ και στο vSafe™.

Πόσα πρέπει να δώσω;

Όπως και σε κάθε άλλο προϊόν, έτσι και σε ένα GPS Tracker εντοπισμού και παρακολούθησης στόλου οχημάτων, ο κανόνας για τους περισσότερους είναι ούτε το φθηνότερο ούτε το ακριβότερο. Το ακριβότερο συνήθως θα έχει λειτουργίες που οι περισσότεροι μάλλον δε θα χρειαστούμε, χωρίς βέβαια να ισχύει για όλους. Αυτές οι προηγμένες λειτουργίες δημιουργήθηκαν βάσει αναγκών, οπότε όντως κάποιοι επαγγελματίες τις χρειάζονται. Το φθηνότερο θα πρέπει να αποφεύγεται όπως και σε όλα τα προϊόντα για προφανείς λόγους, κάποιους από τους οποίους τους αναλύσαμε παραπάνω. Απλά στα εν λόγω προϊόντα τα μειονεκτήματα δεν είναι άμεσα ορατά. Μας ταλαιπωρούν όμως στο μέλλον, γι’ αυτό και καλό είναι να τα γνωρίζουμε από την αρχή.

Έτσι, κάνοντας πάντα και τη δική μας έρευνα αγοράς, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν προμηθευτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη αξία για την τιμή που ζητάει (value for money).

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία θα χαρούμε να σας ακούσουμε στο 2312 315068, ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας: